Varaavat takat

Leda Colona varaava takka | Leda Colona heat-storing fireplace

LEDA COLONA

Hinta: 6390-8170€

Nordpeis Salzburg C varaava takka | Nordpeis Salzburg C heat-storing fireplace

Nordpeis Salzburg

Hinta: 3220-7320€

Camina-S25 GO-line varaava takka | Camina-S25 GO-line heat-storing fireplace

S GO-Line (Camina)

Hinta: 7789-9044€

Warma-Uunit Aulikki varaava takka mallit | Warma-Uunit Aulikki heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Aulikki

Hinta: 4105-9890€

Warma-Uunit Aurora varaava takka mallit | Warma-Uunit Aurora heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Aurora

Hinta: 5980-7534€

Warma-Uunit Eerika varaava takka mallit | Warma-Uunit Eerika heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Eerika

Hinta: 7330-8884€

Warma-Uunit Fiona varaava takka mallit | Warma-Uunit Fiona heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Fiona

Hinta: 4040-6294€

Warma-Uunit Hilda varaava takka mallit | Warma-Uunit Hilda heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Hilda

Hinta: 5960-7609€

Warma-Uunit Sandra varaava takka mallit | Warma-Uunit Sandra heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Sandra

Hinta: 7275-8939€

Warma-Uunit Ulrika varaava takka mallit | Warma-Uunit Ulrika heat-storing fireplace models

Warma-Uunit Ulrika

Hinta: 6240-7794€

Nordpeis Salzburg M II varaava takka | Nordpeis Salzburg M II heat-storing fireplace

Varaava takka tai muu varaava tulisija on perinteinen varustus suomalaisissa kodeissa. Muihin tulisijoihin verrattuna varaava takka on tehokas lämmitystapa, kun haluat tulisijan luovuttavan lämpöä pidemmän aikaa. Varaava takka lämmittää vielä seuraavanakin päivänä tulen sammumisen jälkeen. Tehokkaan ja rahaa säästävän lämmitysmuodon lämpö on tasaisen miellyttävää tunnelmasta tinkimättä.

Noin 60 prosenttia tavallisen asunnon energiakustannuksista muodostuu lämmityksestä. Sähkölämmitys on edelleen yleisin lämmitysmuoto pien- ja omakotitaloissa. Energiakustannusten jatkaessa nousuaan, laadukas varaava takka tarjoaa taloudellisen vaihtoehdon puun polttamisen pienentäessä sähkölaskua huomattavasti. Sähkölämmitykseen verrattaessa puulämmityksellä voi säästää jopa 40 % lämmityskuluissa. Poikkeusolojen, kuten sähkökatkosten aikana varaava takka on varma lämmityskeino.

Takkojen nykyaikainen polttotekniikka polttaa pientä puumäärää tehokkaasti ja aiheuttaa vähäisiä päästövaikutuksia ympäristöön. Jo pari pesällistä puuta riittää takaamaan tasaisen lämmön vuorokaudeksi korkean hyötysuhteen varaavissa takoissa. Paloilman säätelyn avulla yksi puupesällinen palaa kauemmin ja lämmittää pidempään.

Varaavan tulisijan tehokas lämmönvaraavuus perustuu takan rakenteissa käytettävään lämpöä varaavaan massaan. Tulen sytyttyä kuumat savukaasut kiertävät takan savukanavissa pitkään. Mitä enemmän takka painaa, sitä enemmän se varaa lämpöä rakenteisiinsa, jonka jälkeen lämpö vapautuu lämmitettävän tilan rakenteisiin. Yleensä varaavat tulisijat painavat noin 500–2000 kg ja täten takan perusta edellyttää lattian vahvistusta, mikä on hyvä ottaa huomioon varaavan takan hankintaa suunniteltaessa.

Painon lisäksi myös käytettävä materiaali vaikuttaa tulisijan lämmön luovutusajan pituuteen, joka voi olla jopa pari päivää. Takan materiaali vaikuttaa myös siihen, kuinka hitaasti varaava tulisija luovuttaa lämpöä ja näin lämmittää pidempään. Tulisijan ollessa yleensä keskeinen osa kodin sisustusta, sen rakennus- ja pintamateriaali muodostuu keskeiseksi tekijäksi.

Vuolukiven lisäksi betoni on yksi yleisimmistä materiaaleista, joita käytetään varaavien takkojen rakenteissa. Betonista valmistetut valuelementtitakat ovat suosittuja pintamateriaalin muunneltavuuden takia: sileän betonipinnan voi maalata, kaakeloida tai vakkapa hiertopinnoittaa omaa silmää miellyttävän näköiseksi.

Varaavan tulisijan hankintaan vaikuttaa takan sijainti tilassa, tulisijan käyttötiheys sekä lämmitettävän tilan koko. Takan sijaitessa esimerkiksi keskellä avointa tilaa hyvin eristetyssä rakennuksessa, lämmittää se laajempaa aluetta kuin suljetun huoneen nurkassa tai huonosti eristetyssä kiinteistössä. Lisäksi takan säännöllinen käyttö parantaa tilan lämmitettävyyttä.

Valikoimaamme kuuluvat varaavat takat lämmittävät suuriakin pinta-aloja tehokkaasti. Esimerkiksi Nordpeis Salzburg -takkasarjan mallit lämmittävät noin 30–80 m2 kokoista alaa. Warma-Uunit- varaavat tulisijat leivinuunilla tai ilman lämmittävät noin 40–140 m² alaa.

Varaavien takkojen lisäksi valikoimaamme kuuluvat myös lämpöä varaavat kiertoilmatakat, jotka luovuttavat lämpöä muutamien minuuttien kuluttua tulen sytyttämisestä ja lämpömakasiinilla varustettuna luovuttavat lämpöä pitkään.